Saga se nadaljuje, tema je zahtevna. Metamorfoza ali postopnost ali evolucija je vidna lastnost projekta Heroj Uroša Kaurina in Vita Weisa.
Odrsko performativna obdelava arhetipov kot so herojstvo, svoboda in ljubezen terja gibanje na spolzkem terenu med izmuzljivimi neštetimi idejnimi nastavki, ki jih je treba znati krotiti. V Heroju 3.0 s podnaslovom Več kot besede sta Kaurin in Weis tudi dobesedno na spolzkem: virtuozno drsita po mokrih tleh in poudarjata spodletelost, ki je vpisana v paradigmo herojstva. Ne skrivata niti svoje/Herojeve ranljivosti oziroma notranje šibkosti kot naličja telesne moči.

Potencial, ki smo ga lahko slutili v Heroju 1.0 iz leta 2014 se v verziji 3.0 razvije v izkaz brez okolišenja. Zdaj je tudi na sporočilni ravni nedvomno, da se Heroj sooča z lastnimi homoseksualnimi vzgibi in da je to soočanje precej naporno; začenja raziskovati homoerotičnost in se z njo zabavati, da bi jo med igrivo bizarnimi eskapadami na meji orgastičnega pripeljal ob rob absurda; tako tudi naznani, da je prikrivanje želje moškega po seksu z moškim – z mačizmom oziroma poudarjanjem maskularnega in muskularnega značaja – pogosto naravnost smešno.

…………………

Uroš Kaurin in Vito Weis: Heroj 3.0 – Več kot besede. Izvajalca: Uroš Kaurin in Vito Weis. Produkcija: Moment Maribor. Plesni Teater Ljubljana, 5. dec. 2019, premiera.

 

••• Prebrali ste del članka.
••• Prenos celotnega besedila (pdf): 2,00 € (plačilne kartice, paypal). Članek lahko naročite tudi po emailu info@performans.si, prispevek pa nakažete (podatke dobite v odgovoru). Hvala za prispevek.