Članek skozi analizo odmevne intervencije v razstavo Socialdress – Moč ljudem oktobra 2013 v galeriji Alkatraz, ki deluje v sklopu Avtonomnega kulturnega centra Metelkova mesto v Ljubljani, pokaže, da mainstreamovsko umetniško delo ne more ostati varno pred protestnimi (re)akcijami zgolj zahvaljujoč dejstvu, da je del hegemonije umetnostnega sistema. V kontekstu gibanja proti vse bolj radikalnemu kapitalističnemu opustošenju se namreč vzpostavi povezava med mnogoterimi manifestacijami upora, vključno z uporom zoper poblagovljenje vstajniških gesel, kar odpre perspektivo razumevanja umetnosti kot fenomena, ki nima statusa razlike, ki bi ji omogočal kakršen koli privilegij.

 

Ključne besede: upor, estetizacija, militantne prakse, direktna akcija, razstava Socialdress, Metelkova mesto, nekdanja tovarna Rog, kriminalizacija, apropriacija, komodifikacija, gentrifikacija, avtonomija, status razlike, libido upora.

 

Upor proti estetizaciji upora (.pdf)

 

Članek je objavila Maska.

To je prostodostopen članek. Performans.si lahko podprete s poljubnim prostovoljnim prispevkom prek PayPal ali pa pišite na info@performans.si za dogovor o nakazilu. Hvala.